De baby jetlag. Voor veel ouders is het dé reden om niet op een verre vakantie te gaan. Ik geef ze geen ongelijk hoor, de baby jetlag is verre van gezellig, maar er is iets aan te doen en ik ga je vertellen wat!
Tip 1. Ga niet
Soms is niet gaan gewoon beter. Misschien voel jij je fijn bij een zorgeloze eerste week van je vakantie of hebt simpelweg maar een week vakantie en krijg je al een paniekaanval bij het lezen van de titel van deze blog. Is dat het geval? Ga dan niet naar Thailand, de Rocky Mountains of de Australië. Het is gewoon niet het juiste moment of je ding en daardoor ook niet je baby’s ding. Die voelt namelijk nogal veel van wat jij voelt, dus als jij paniek voelt, voelt jouw ukkiepukkie dat ook. Is dat nou erg? Echt niet! Ik ben geen pleitbezorger van verre vakanties en Instaperfect-plaatjes van een intens gelukkige mollige baby. Ik ben een pleitbezorger van ontspannen. Gezellig, langzaam, gekeutel. Het maakt niet uit waar je heen gaat: als je maar bijtankt, ontspant en mooie herinneringen maakt. En dan maakt het echt niet uit waar je heen gaat, want de Maashorst, de Ardennen, Eifel, Oostenrijk, Denemarken, de Bourgogne en Terschelling zijn ook mooi.

Tip 2. Praat erover
Ben je samen met je partner op vakantie? Praat dan over wat er gebeurd. Over wat je ziet bij je kindje, wat de baby jetlag met je doet, wat je er aan zou willen doen en maak afspraken waar jullie je allebei aan houden. Als een baby’s ritme op zijn kop staat, en dat staat het bij een baby jetlag, komen de onderlinge verhoudingen nogal eens op spanning te staan, tenzij je continue met elkaar praat en afstemt. Ik had bijvoorbeeld erg veel last van een schuldgevoel toen Casper (toen 7 maanden) een jetlag had. Maar door heel veel te praten over dat schuldgevoel en onze wederzijdse verwachten zijn we die eerste jetlagdagen heel rustig doorgekomen.

Tip 3. Pas je dagprogramma aan
Pas je dagprogramma aan zo lang je baby een jetlag heeft. Hoe lang duurt een baby jetlag dan ongeveer? Laten we zeggen: 3 tot 8 dagen. Ze zeggen wel eens dat je voor ieder uur tijdverschil 1 aanpassingsdag moet rekenen. Mijn ervaring is dat dit meevalt. Casper had bij een tijdverschil van 8 uur 4 dagen nodig om zijn dagritme aan te passen. Op die dagen hielden we een strak voedings- en slaapschema aan om hem een nieuw ritme aan te leren en deden we niet veel meer dan eten, 1 uitje en slapen. Plan dus niet de allergrootste attractie of activiteit op de eerste dagen. Take it slow…

Tip 4. Gebruik een strak voedings- en slaapschema
Het klinkt misschien wat cru, maar we hebben onze baby laten wennen aan een nieuw ritme door een strak voedings-en slaapschema. No mercy. Hij kreeg op vaste tijden eten, mocht 1,5 uur slapen na iedere voeding en daarna maakten we hem wakker. Door je kind op vaste tijden overdag eten te geven leert hij dat hij wakker moet zijn. De eerste dagen wilde Casper helemaal niet wakker worden, maar na drie dagen begon hij te begrijpen dat er overdag eten kwam en niet ’s nachts. Ook was hij ’s avonds zo moe dat hij ging doorslapen!

Tip 5. Kies een nachtvlucht
Als je kunt kiezen tussen een nachtvlucht of een dagvlucht zou ik zeker kiezen voor een nachtvlucht. Een baby is gewend om ’s nachts te vliegen en slaapt dus in het vliegtuig. Dat is niet alleen fijn voor jou en je medepassagiers, de nachtvlucht heeft ook effect op de jetlag. Je komt namelijk in de loop van de volgende dag op je bestemming aan en gaat aan het dagritme met bijbehorend voedingsschema beginnen. Klik hier voor tips over vliegen met een baby.

Tip 6. Ga naar buiten
Het is verleidelijk om alleen maar binnen te blijven, want toegegeven, baby’tjes zijn over het algemeen vrij chagrijnig als ze last hebben van een jetlag. Mijn advies: niet aan toegeven. Hoe meer je jezelf en je baby blootstelt aan daglicht, hoe sneller jullie wennen aan het nieuwe ritme en hoe sneller die jetlag voorbij is.

Tip 7. Bereid je voor, maar go with the flow
Waarschijnlijk lees je dit artikel omdat je op reis wilt/bent met je baby en tips nodig hebt om te dealen met de baby jetlag. Goed bezig! Goede voorbereiding is het halve werk, je weet nu in ieder geval waar je aan begint. Ik heb dat ook gedaan en daar ben ik er achteraf heel erg blij om. Maar goed, je kunt je natuurlijk tot in de puntjes voorbereiden, maar dat betekent niet dat alles volgens plan zal verlopen. Mijn advies: go with the flow. Hou de basics (strak voedings- en slaapschema, naar buiten en praten) in gedachten, maar laat het ook maar los. Een mens kan een hoop op een half uur slaap per nacht, geloof me. Naar de supermarkt, je baby voeden of koffie zetten bijvoorbeeld. Klinkt niet echt spectaculair hè? Ach ja, dat waren de eerste weken met je baby vast ook niet en die heb je ook overleeft, go with the flow!