Nederland, Colorado

Frozen Dead Guy Days Nederland

Ergens ten westen van Boulder, onderweg naar het Rocky Mountains National Park, ligt Nederland. Nederland?! Nederland. Voor wie zich afvraagt of Nederland in Colorado nou zoveel anders is dan ons eigen Nederland: dat is niet zo. Sterker nog, ik voelde me erg thuis in dit kleine outdoor-hippiedorp.

Als je reist van Denver naar het Rocky Mountains National Park kun je langs Nederland rijden en dát hebben we natuurlijk even gedaan. Als je een paar uurtjes de tijd hebt is het best de moeite waard om er even te stoppen. Al was het maar vanwege een wel heel rare traditie en de manier waarop de Nederlanders daar brood mee verdienen. Maar er is natuurlijk nog veel meer: zoals een leuke wandeling, lekker eten en (als je echt tijd hebt), de huizen en de aandacht voor duurzaamheid.

Rare traditie: Frozen Dead Guy Days

Laten we beginnen met de rare traditie: de Frozen Dead Guy Days. In Nederland ligt dus een ingevroren dode man. Dat is natuurlijk mega grappig, maar ook nog eens mega lucratief. Zo zijn er de Frozen Dead Guy Days in maart en een nitrogeen-ijszaak (omdat de dode man is ingevroren in nitrogeen). Tijdens de Frozen Dead Guy Days zijn er doodskistenraces en is er een markt met handgemaakte spullen. Die handgemaakte spullen vind je overigens ook door het jaar heen in Nederland. Veel hippies kwamen in de jaren 60 naar Nederland en die zijn er niet meer weggegaan. Ze hebben hun eigen handgemaakte spulletjeswinkels, cafés,.. En ja, sinds kort ook hun eigen coffeeshop, want Nederland is één van de weinige plaatsen in de VS waar marihuana verkocht mag worden. Voordat ik naar Nederland ging dacht ik dat er een stel maffe creeps op me af zouden komen zodra ik de auto uit zou stappen, maar niets is minder waar. Het zijn slimme, lieve ondernemers die op een duurzame manier hun eigen mooie vallei bewonen.

ETEN

Bij het New Moon Café kun je heerlijke broodjes en quiches eten en kiezen uit ongeveer 10 soorten losse thee. Je bestelt en betaalt je eten aan de toonbank en je geeft je naam door. Als je eten klaar is schalt je naam over het terras en kun je je bestelling ophalen. De bediening is niet supersnel en op het terras wordt je soms vergezelt door een groen luchtje, maar ach… je zit in de volle zon, met lieve mensen om je heen, bent op vakantie, hebt een heerlijk broodje en lieve bediening… wie doet je wat?

Doen

Heel erg genieten van de autorit tussen Boulder en Nederland. Prachtige vergezichten en enorme rotsformaties trekken aan je voorbij. Je vraagt je af waar de weg naartoe gaat, wetende dat de rit straks stopt in dat gekke dorp met die ingevroren dode man en dan…kom je in een dorpje in een vallei.

Als je in Nederland bent zou ik zeker de moeite nemen om een rondwandeling door het stadje en het meer te maken. Je zit weliswaar op 2500 meter hoogte, maar door de ligging van Nederland is het er heerlijk warm in juli.

Als je meer tijd hebt kun je hier een hotel of hostel boeken en een outdoor-activiteit doen. De outdooractiviteitenbureautjes zitten op de grote parkeerplaats bij de supermarkt. Je kunt hier namelijk zeer goed bergbeklimmen en kayakken. Outdoorsport is dan ook de belangrijkste reden voor toeristen om Nederland te bezoeken.

Ben jij wel eens op een plek met een rare traditie geweest? Wat was de traditie en waardoor werd je verrast?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.