Recensie Lonely Planet’s Travel With Children

Reislustig als ik ben kocht ik afgelopen oktober op Schiphol (waar anders?) Lonely Planet’s Travel With Children. Ik was hoogzwanger, ging Bart ophalen, en kon niet wachten om weer te vliegen en met onze kleine man te gaan reizen. Maar, ik vroeg me ook af: hoe kampeer je eigenlijk met een baby? Is het slim om over twee jaar naar Thailand te gaan? Mag hij dan al malariaprofylaxe? Wat is leuk om te doen in midwest VS? Tijd voor wat praktische informatie dus. Ik weet dat je de antwoorden op de bovenstaande vragen zeer waarschijnlijk op internet kunt vinden, maar daar heb ik in een Wi-Fi-loos hotel in Hongarije helemaal niks aan en ik hou van een compact gidsje waarin alle –meest belangrijke- informatie bij elkaar staat. Met andere woorden: ik ben waarschijnlijk dé doelgroep van dit boekje (paper back, 224 pagina’s). Thuisgekomen bladerde ik meteen naar de exotische landen (zoals Laos, China en Nepal), omdat deze landen het minst kids-proof lijken. Maar oh oh oh, wat kun je je weer vergapen aan leuke uitjes, heerlijk! Daarna kwam ik er pas achter dat er zoveel algemene informatie over reizen met kinderen in staat. De meeste antwoorden op mijn vragen staan er gelukkig ook in. Hieronder vind je mijn algemene oordeel over de reisgids en de plus- en minpunten van dit boekje.

Algemeen oordeel

Het is een praktische Engelstalige reisgids met veel nuttige informatie over reizen met kinderen in het algemeen en beperkte informatie over reizen met kinderen per land. Per land staan een beperkt aantal uitjes beschreven, waardoor eigenlijk vooral de cliché uitjes naar voren komen, maar aan de andere kant voorkomt dat keuzestress. Ook niet verkeerd als je lekker ontspannen wil reizen. Ook staar bij ieder land onder ‘need to know’ goed aangegeven waar je rekening mee moet houden in dat land. In Sri Lanka moet je bijvoorbeeld opletten voor landmijnen en is het slim om malariaprofylaxe te slikken (niet aan te raden met een kind jonger dan twee jaar). Maar wat je nou kunt doen in het Mid Westen van de Verenigde Staten wordt niet beschreven en laten wij daar nou net naartoe gaan volgende zomer. Tijd voor onze eigen kidsproofreisgids over die regio misschien ;-)?

Plussen

#1 Ideaal boek om te gebruiken als je je wilt oriënteren op de mogelijkheden om te reizen met kinderen in een bepaald land.

#2 Voor de snelle beslisser is er een kort overzicht van de landenspecs bovenaan iedere rechterpagina: Sights & activities, Comfort en Health & Hygiene. Door middel van sterren wordt aangegeven in hoeverre een land veel sights & activities heeft bijvoorbeeld.

#3 Naast algemene informatie over reizen met kinderen bestaat het boek uit landeninformatie over reizen met kinderen en bestemmingen per thema.

#4 De structuur van het boek: bij de landen staat steevast beschreven wat kinderen leuk zullen vinden (children will love), wat de beste tijd om te reizen is, de kosten in dit land, informatie over maaltijdtijden (mealtimes) en hoe je jezelf het beste kunt verplaatsen in het land (getting around). Ook vind je handige informatie over de tijdzones en staat bij ieder land een ‘warning’ (in Bulgarije is het bijvoorbeeld niet aan te raden om ’s nachts rond te lopen in de wijken rondom de stadscentra).

#5 De herkenbare Lonely Planet stijl met een vleugje humor.

#6 Handige algemene tips voor als je op reis wilt met kinderen, zoals: betrek je kinderen in het kiezen van de reisbestemming, informatie over vaccinaties per leeftijd (wist je trouwens dat je je baby na 9 maanden mag inenten voor gele koorts?), uitgebreide informatie over malariapreventie bij baby’s en kinderen, geruststellende woorden over voedsel-weigerende kinders, een handige paklijst voor families en babyvoeding en dat je een kinderwagen beter thuis kunt laten als je een tripje met de metro of de tuktuk wilt maken (hoera voor de draagdoek/draagzak/rugdrager!).

#7 Tips over kamperen met kinderen. Zo raden de schrijvers je aan om een nachtje te oefenen voordat je langer op kampeervakantie gaat. Dat advies ga ik absoluut ter harte nemen, voordat we naar de VS gaan.

#8 Het is een handzaam paperback model, maximaal 1,5 cm dik. Dat past zelfs in je handbagage.

#9 Plaatjes om bij weg te dromen.

Minnen

#1 Heb je moeite met Engels, dan is deze gids niet voor jou. Helaas is hij (nog) niet vertaald in het Nederlands, maar dat geldt voor alle uitgaven van Lonely Planet.

#2 Het aantal uitjes dat per land wordt beschreven is beperkt. Voordeel daarvan is wel dat je minder keuzestress hebt. Ook fijn!

#3 Over relatief grote landen als de Verenigde Staten of China staat relatief weinig beschreven. De VS wordt nog opgeknipt in Oost en West, maar dat is bij China bijvoorbeeld niet het geval (misschien is er niet zo veel te doen voor kinderen?).

Kopen/niet kopen?

Kopen, mits je een beetje thuis bent in de Engelse taal, anders heb je er echt geen bal aan. Waarom? Omdat het een handzaam boekje is vol algemene en land specifieke informatie over reizen met kinderen, zodat je snel kunt beslissen of je met je kroost naar Oostenrijk of toch de Malediven wil. Want: tussen de poepluiers, avondeten en geplande romantiek is snel beslissen wel zo prettig. Ruzie maken kun je altijd nog doen. Over luiers ofzo.

Volledige titel: Travel with Children – Family friendly travel without the fuss
Prijs online: €16,99
Aantal pagina’s: 224
Paperback

Tot slot een vraag aan jou: naar welk reisboek ben je benieuwd en zou ik dus moeten reviewen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.