Help! Hoe overleef ik een slechte vakantiebestemming?

Casper wyoming

Help! De vakantie valt tegen! Hoe overleef je dan een slechte vakantiebestemming? In dit artikel vertel ik je ons verhaal over de slechtste vakantiebestemming van onze Amerika-avontuur én ik geef je tips over hoe je om kunt gaan met vakantieteleurstellingen. Want het maakt niet uit of je bent beland in een Tsjechisch drugspension of een Spaanse camping vol laveloze Engelsen: er is altijd hoop en er is altijd iets wat je kunt doen.

Stel je voor, je rijdt al uren op een interstate, het prairielandschap veranderd langzaam in industrie en tussen de fabrieken zie je een autosloop, een verbrandingsoven, een school, een KFC logo…Dit is de plek waar je naar uit hebt gekeken. Dit is de plek waar je al maanden voorpret over had, want je gaat met je zoon naar zijn name town. In ons geval: Casper in Wyoming. We hadden ons natuurlijk niet zo super grondig voorbereid op deze bestemming, want in Casper zíjn was al lollig genoeg. Dacht ik.

Nou, Casper bleek helemaal niet zo lollig. Het bleek een oude oliestad en toen de industrie de stad min of meer verlaten had, bleven de werkeloze inwoners van Casper achter. Kijk naar Arnhem, kijk naar Enschede, voor generaties inwoners betekent het vertrek van industrie vaak geen werk en dus armoede. In ons land bestaat er dan zoiets als een sociaal stelsel dat er voor zorgt dat je nooit echt helemaal arm wordt. In Amerika is dat anders, daar heb je geen geld voor een nieuwe gebit, dus heb je geen tanden. Daar heb je geen geld voor een psycholoog, dus neem je Xanax. En net die combinatie (geen tanden en Xanax) stond achter de receptie van ons motel (Royal Inn). Ik schrok me echt helemaal kapot toen er een schriel vrouwtje van een jaar of 30 met ingevallen wangen, zonder tanden, een rolluikje omhoog trok en ons wilde inchecken. Of we hier écht drie nachten wilden blijven, vroeg ze. Bart en ik keken elkaar aan, kregen een knoop in onze maag en durfden niks te zeggen. We hebben ingecheckt. Toen we even later naar buiten kwamen zagen we de kogelgaten in de muren van het motel. We zagen ook de andere medewerkers van het hotel: een dikke man met drie tanden die eigenlijk naar een gezellige dagbesteding had gemoeten, maar bij gebrek aan dagbesteding, zijn dag besteedde aan het schoonmaken van de kamers en het roepen naar motelgasten zoals wij, een dik Hispanic-jongetje van een jaar of twaalf (die later de zoon van de mevrouw zonder tanden en Xanax bleek te zijn) en een ietwat muffig ruikende, schriele baardman. Ik wilde daar weg. Echt waar. Zonder kind was ik misschien minder bang geweest, maar met kind, kwamen alle bescherminstincten die ik in me had naar boven.

Toch zijn we gebleven en ik zal je vertellen waarom. Als je je onveilig voelt op vakantie heb je namelijk een paar keuzes: blijven en zeuren, blijven en er het beste van maken of vertrekken. Wij kozen voor het tweede. Het was een goedkope accommodatie, de WIFI was prima, de bedden waren oké, er was een bad, er zaten vier (!) sloten op de deur, Casper zou níet aan de raamkant van de motelkamer slapen, zo erg was het allemaal niet, toch?! We waren teleurgesteld en bang, maar dat mocht de pret niet gaan drukken. “We gaan er iets van maken” zeiden we tegen elkaar. We gingen invullen waarom dit toch niet zo’n slechte beslissing was. De psychologen onder ons herkennen hem waarschijnlijk al: toegeven dat we een verkeerde keuze hadden gemaakt was té afwijkend, dat konden onze hersens even niet aan. Mindfuck of niet, het hielp wel! En dat brengt me bij de tips!

Tip 1. Weet dat je altijd kunt vertrekken

Oké, je hebt al betaald, je voelt dat dit pijn gaat doen in de portemonnee. Maar dat is écht minder erg dan kosten wat kost vasthouden aan het oorspronkelijke plan en het vooruitzicht van een kutvakantie.

Tip 2. Praat met elkaar over jullie gevoelens

Praten is key. Always. Als je niet praat komt er ruzie en dan kun je de rest van de vakantie ook wel op je buik schrijven.

Tip 3. Bedenk waar je allemaal wél blij mee bent op deze slechte vakantiebestemming. Misschien helpt dat om de eerste teleurstelling te overwinnen.

Soms is dat een bad voor je baby. Soms is dat dat mooie natuurgebied in de omgeving. Vaak helpt het om het op te schrijven, uit te spreken. Dan zit de gedachte niet meer alleen in je hoofd, maar bestaat het.

Tip 4. Maak een dagprogramma voor de volgende dag, dat geeft structuur en iets om naar uit te kijken.

Zonder dagprogramma kun je verzanden in gedachten als: “zie je wel, er is hier ook geen klap te doen, het stinkt, de muren zijn kapot, we hadden weg moeten gaan”. Met een dagprogramma heb je in ieder geval iets om naar uit te kijken en blij over te zijn.

Tip 5. Ga lekker eten. Ook al valt je accommodatie tegen, ga op z’n minst lekker eten.

Eten is mijn manier om te dealen met stomme gebeurtenissen. Nee, ik vreet heus geen koelkasten leeg, drink echt geen liters wijn, ik probeer heel erg te genieten van iets dat me vrolijk maakt. Samen lekker eten! Misschien wordt jij van iets heel anders blij als je er even doorheen zit. Het maakt niet uit wat het is, als je maar weet wat het is, dan kun je er op terugvallen als iets tegenzit.

Zo. Dit waren mijn tips om een slechte vakantiebestemming te overleven. Welke tips heb jij om hier mee om te gaan? Laat het iedereen weten in de comments! Liefs!

Wil je -na het lezen van dit artikel 😉 – toch nog alles weten over Casper? Ik heb de beste restaurants en de leukste dingen om te doen voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.